Image by aaziz7 from Pixabay

Vanuatu

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Okeanija

Ovaj lanac ostrva, nekada poznat kao “Novi Hebridi”, nalazi se na Pacifiku, oko 1.800 km severo-istočno od Australije.

Ostrva pokrivaju oko 270.000 kvadratnih kilometara vodene površine i formiraju slovo „ Y”. Arhipelag čine 12 glavnih ostrva i 70 manjih.

Iririki ostrvo - Vanuatu

Jedan deo ostrva je ravan, koralnog porekla, dok je drugi vulkanski, i na nekima od njih se mogu videti aktivni vulkani i planinski masivi. Najviša planina je na ostrvu Espiritu Santo i dostiže visinu od 1.870 m.n.v. Najveća ostrva su Espiritu Santo, Malekula, Efate, Erromango i Tanna. Budući da se količina padavina povećava od juga prema severu, južna ostrva uglavnom prekriva suvo rastinje, dok se na severu nalaze tropske kišne šume. Divlji svet je veoma bogat. Mogu se videti različite vrste papagaja, boa, gmizavaca i letećih lisica.

Vanuatu uživa toplu i vlažnu tropsku klimu sa visokom stopom vlažnosti vazduha i visokom temperaturom tokom cele godine. Kišni period sa naročito visokim temperaturama, dominira u intervalu od novembra do aprila.

Zvanični jezici za oko 200.000 stanovnika su Bislama, Engleski i Francuski. Na ostrvima se govori i preko 100 različitih melanezijskih jezika i dijalekata. Ova ostrvska država je karakteristična po svojoj raznolikosti naroda i kultura.

Aktivnosti

Sportske aktivnosti za turiste se mogu naći samo na prelepim, idiličnim plažama, na kojima vlada jedna jedinstvena pacifička atmosfera. Pecanje, plivanje i ronjenje su samo neke od opcija koje su im na raspolaganju.

Vanuatu informacije

Vanuatu se nalazi na pacifičkom „vatrenom prstenu” i podložan je stalnim seizmičkim i vulkanskim aktivnostima. Godišnje se prijavi preko 2000 pojava podrhtavanja tla. Takođe, savetuje se izuzetna pažnja prilikom planiranja posete aktivnim vulkanima na bilo kojem od ostrva u Vanuatu arhipelagu.

Najbolje vreme za putovanje

Najpovoljnije vreme za putovanje je tokom hladnijih i suvljih meseci od maja do oktobra.

Zvaničan jezik: Engleski, Francuski, Bislama (Bichelama)
Glavni grad: Port Vila
Valuta: Vatu
Kod zemlje: 00678
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: + 10h
Struja: 220 i 240 volti, ali samo u većim gradovima (Port Vila, Luganville, Norsup i Lakatoro).