Image by Lutz Hirschmann from Pixabay

Menorka

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Evropa

Ostrvo u Balearskom arhipelagu, površine 690 kvadratnih kilometara i sa nešto ispod 70.000 stanovnika.

Glavni grad je Mahon. Veća mesta su još: Ciutadela, Villacarlos, Sant Lluis, Cala Alcaufar, Alaior, Mercadal, Ferrerres, Fornells...

Mahon (glavni grad)

Ima 25.000 stanovnika. U prošlosti je bio pod velikim uticajem Engleza. To se vidi po ostacima iz vremena kada je Menorka bila deo Britanskog carstva. U Mahonu se nalazi velika luka, za koju kažu da je jedna od najboljih u svetu.

Menorka - Mahon

U blizini je i akvarijum sa velikim izborom morskih životinja i biljaka. Takođe, u gradu se nalaze: crkva Santa Marid, manastir-crkva San Francisko, vojni muzej, praistorijski muzej (Trepuco) i još mnogo toga.

Ciutadela (15.000 stanovnika). Grad je proglašen za nacionalni muzej. Veoma je očuvan folklor, a u gradu se održavaju i tradicionalni festivali (San Juan). U gradu se nalaze: luka, La Cantramunada (široki bulevar), Plaža de Born (srce grada), Nacionalni muzej, katedrala, Casas Palacio, crkve Iglesia del Roser i Iglesia de San Francisko, Naveta des Tudoms (praistorijska grobnica).

Menorku nazivaju još i "vetrovitim ostrvom ". Legenda kaže da su vetrovi na Menorci u stanju da ljudima menjaju ličnost. Možda je to i jedan od razloga zbog koga se turisti uvek vraćaju ...

Menorka je na neki način posebna i izdvojena je od ostalih ostrva. Bogata je drevnim istorijskim nasleđem, a u širini od 216 km nalaze se brojne plaže i zalivi. Na južnoj obali Menorke (migjorn) nalaze se predivne plaže okružene borovim šumama bujne vegetacije. Severna obala (la tramuntana) je strmija i stenovita, ali izuzetne lepote.