Image by Gero Birkenmaier from Pixabay

Libija

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Afrika

Libija je smeštena u Severnoj Africi na južnoj mediteranskoj obali.

Skoro 90% ove velike zemlje čini suva pustinja sa predelima u kojima ne padne kap kiše tokom desetina godina. Prostrane peščane pustinje sa dinama, smenjuju kamenite i šljunkovite pustinje Sahare.

Oaza u Libiji

Od priobalne nizije, pejzaž se uzdiže prema jugu. Na najjužnijem delu zemlje, na granici sa Čadom, nalaze se planine Tibesti sa preko 2000 metara visine. Samo priobalna područja imaju mediteransku klimu, Tripoli na zapadu i Bengazi na istoku predstavljaju pravo središte Libije. Tipične mediteranske biljke i životinjski svet, preovlađuju u ovoj oblasti. Ostatak zemlje karakteriše prava pustinjska klima, sa velikim temperaturnim razlikama u toku dana i godine.

Površina Libije pokriva prostor oko 7 puta veći od Velike Britanije i nastanjuje oko 5.7 miliona stanovnika. Zvaničan jezik je arapski, a govore se i različiti dialekti berberskog. Najdominantnije stanovništvo čine arapski Libijci, a značajne manjine su Berberi, Egipćani i pod-Saharski Afrikanci. 97% stanovništva je islamske vere.

Priobalni region je pravi centar Libije, razvijen je i ima dobro razvijenu infrastrukturu. U pogledu kulture, zemlja poseduje nekoliko atraktivnih destinacija, kao na primer, gradove Jarma, Zakara i Sabha sa svojim impresivnim istorijskim iskopinama.

Turisti će pronaći sve što im je potrebno za prijatan odmor na plaži.

Libija informacije

Najbolje vreme za putovanje

Proleće i jesen su klimatski najpovoljnija godišnja doba za putovanje.

U Libiji je potvrđeno nekoliko slučajeva ljudi zaraženih virusom A H1N1.

Savetuje se da se izbegavaju sva putovanja osim onih neophodnih, u područja koja se graniče sa Sudanom, Čadom, Nigerom i Alžirom. Postoji opasnost od kriminalnih aktivnosti i nestabilnosti regiona. Izbegavajte politička okupljanja i demonstracije.

Zvaničan jezik: Arapski
Glavni grad:
Tripoli
Valuta: Libijski dinar
Kod zemlje: 00218
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju:
nema
Struja: 150 i 220 V