Image by JAY PARK from Pixabay

Palau

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Okeanija

Takođe poznat i kao Belau, oko 250 ostrva čine državu Palau, koja se nalazi u Tihom okeanu.

Ova ostrva nude prelepe, bele, peščane plaže, a ona veća i guste tropske šume. Sve su to savršeni uslovi za raznovrstan i opuštajući odmor.

Palau Rock Islands

Zapadna grupa ostrva se sastoji iz reda ostrva, koji se proteže od severa prema jugu i od kojih je samo osam naseljeno. To je oko 800 km udaljeno od ostrva Kayangel na severu i ostrva Tobi na jugu. Glavna ostrva su Kayangel, Babelthuap, Koror sa istoimenim glavnim gradom, Peleliu i Angaur.

Veća ostrva su vulkanskog porekla i često su okružena koralnim sprudovima, a manja su zapravo koralna ostrva. Obrasla su bogatom vegetacijom, sa tropskim šumama na većim ostrvima i močvarama mangrova na obali. Flora i fauna na kopnu, kao i u vodi, veoma je raznovrstna.

Topla tropska klima je nešto blaža u odnosu na ostatak Mikronezije i karakterišu je obilne padavine od jula do oktobra.

Palauan i engleski predstavljaju zvanične jezike za oko 20.000 stanovnika, ali se takođe govore i razni mikronežanski dijalekti. Stanovništvo čine Polinežani, Malai i Melanežani.

Zahvaljujući fantastičnim, peščanim plažama i lokacijama za ronjenje, koje obiluju životinjskim svetom na koralnim sprudovima, Palau predstavlja odličnu destinaciju za pasivan i aktivan odmor (uživanje na plaži, ronjenje, sportovi na vodi). Postoji puno škola ronjenja. Takođe, posetiocima je na raspolaganju i vožnja kanuom.

Palau informacije

Palau je podložan prirodnim nepogodama, kao što su uragani, cikloni i poplave. Važno je pravovremeno se informisati.

Najbolje vreme za putovanje

Najpovoljniji period za putovanje je od februara do aprila.

Zvaničan jezik: Engleski, Palauan
Glavni grad: Melekeok
Valuta: Američki dolar
Kod zemlje: 00680
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: +8h
Struja:115/230 volti, 60Hz, adapter je neophodan.