Image by Fonthip Ward from Pixabay

Maldivi

NAZAD
Jan 6, 2020   |
Azija

Maldivi su čista egzotika. Smešteni su u jugozapadnom delu Indijskog podkontinenta i predstavljaju skoro 1200 koralnih ostrva, grupisanih u 26 atola.

Maldivi na prvi pogled

Sletanje na međunarodni aerodrom u Male - u, glavni grad Maldiva, predstavlja nezaboravno iskustvo. Kada se posmatra iz vazduha, Maldivi stvaraju utisak pravog umetničkog dela vrhunskog slikara.

Čitava ostrvska grupa se proteže oko 129 km od zapada ka istoku i oko 900 km od severa prema jugu.
Najjužniji atol se nalazi sa druge strane ekvatora. Postoji samo jedan veliki grad na Maldivima, glavni grad Male, koji je smešten na istoimenom ostrvu. Od ukupnog broja ostrva, oko 200 je naseljeno, a od tog broja 75 je otvoreno za turiste.

Maldivi predstavljaju središte jedne od najvećih i najbogatijih koralnih oblasti na Zemlji. Konstrukcija velikih hotela je pod strogom kontrolom i zgrade ne mogu imati više od par spratova. Time se ograničava broj turista i čuva prirodni ambijent.

Turisti svoje vreme provode uživajući na finim peščanim plažama ispod kokosovih palmi. Ali, pravu atrakciju Maldiva predstavlja ono što se nalazi ispod površine vode. Koralne bašte sa najraznovrsnijim životinjskim i biljnim svetom, predstavljaju nezaboravan doživljaj i zapanjuju čak i najiskusnije ronioce.

Hrana i piće

Sa svojom internacionalnom kuhinjom, hotelska ostrva su izašla u susret ukusima svojih gostiju. Maldivska kuhinja je pod snažnim indijskim uticajem. Osnovna namirnica ove ostrvske republike je, naravno, riba.
Gosti ovde zasigurno neće osetiti manjak proteina. Bogatstvo ribe i morskih plodova tradicionalno karakterišu trpezu, ali su se hotelske kuhinje prilagodile ukusima svih svojih gostiju.
Zbog nedostatka raznog povrća koje se gaji lokalno, većina mora da se uvozi iz Indije i Šri Lanke, što podrazumeva da sva jela koja ne sadrže lokalnu ribu, su i skuplja. Sa druge strane, delikatesi kao što su jastog i kraba, značajno su jeftiniji nego u Evropi. Tipičan obrok na Maldivima je garudiya; raznovrsni komadići ribe pomešani sa limunom i kuvani u slanoj vodi sa lukom. Osušena riba, hiki mas, se takođe ubraja u specijalitete. Alternativno, varijacije sa stalno sveže ulovljenom ribom (skuša, tuna, lignja) su pod uticajem indijske kuhinje. Riba se kuva sa različitim mešavinama začina i pirinčem.

Alkoholna pića su jedino dostupna na hotelskim ostrvima, a njihov izbor je orijentisan prema željama turista; što znači, kafa i čaj u jutarnjim časovima, rashlađeni sokovi za vreme ručka (cola, fanta, sprite i dr.), a pivo i vino tokom večeri.

Aktivnosti

Sportske aktivnosti na Maldivima su prirodno i pre svega vezane za vodu.
Pored jedrenja, surfovanja, skijanja na vodi i pecanja, ekspedicije u podvodni svet čine ova ostrva privlačnom destinacijom.

Veći hotelski kompleksi nude široku lepezu standardnih sportova, u kojima se može uživati i uprkos visokim tropskim temperaturama koje ovde dominiraju. Izbor uključuje: odbojku, tenis, skvoš, stoni tenis i badminton. Postoji i određen broj fitnes centara u kojima posetioci mogu uživati u časovima aerobika. Ipak, najveći broj sportova se ipak odnosi na more. U ponudi su kursevi jedrenja, surfinga i skijanja na vodi.

Mnogi posetioci dolaze na Maldive samo da bi iskusili podvodni svet. Čak i jednostavne i ne mnogo opasne aktivnosti kao što su ronjenje u plitkoj vodi laguna omogućava susret sa “papagaj ribom“ (parrotfish), sasom, „ribama hirurzima“ (surgeonfish) i „kornet ribama“ (cornet fish). Interesantno je videti i hermit krabu (hermit crab), raznobojne dagnje i puževe.

Svaki hotel se ponosi svojim kvalifikovanim instruktorima ronjenja i svojom ronilačkom bazom, gde se može iznajmiti i potrebna oprema. Programi ronjena obuhvataju obilazak koralnih grebena i oblasti u kojima plivaju veće ribe, ajkule i raže, kao i potopljene olupine.

Noćni život

Maldivsko stanovništvo čini 100% Suni Muslimana. U njihovoj kulturi je otvoreno zabavljanje i igranje potpuno strano. Stoga je noćni život ograničen samo na hotelska ostrva, a lokalno stanovništvo je striktno odvojeno.

Veći hoteli na turističkim ostrvima u svojoj ponudi imaju noćne klubove, barove i diskoteke, uživo koncerte i karaoke predstave.

Zemlja i njeno stanovništvo

Lokalno stanovništvo i turisti se međusobno poštuju. Izuzev obaveznih prodavnica suvenira, skoro da ne postoji bilo kakav kontakt sa arapskom kulturom ove ostrvske države, koja datira skoro hiljadu godina unazad kroz istoriju.

Prvi doseljenici na Maldive su bili Indijci, a 1.153 godine, arapski trgovci uspostavili su sultanat i ustanovili islam kao sveobuhvatnu državnu religiju, što je ostalo do današnjih dana. Kratkotrajno su Maldivi bili pod portugalskom okupacijom u 16. veku, a zemlja je bila i britanski protektorat u 19. veku. Nekoliko ruševina budističkih hramova svedoči o ranijim doseljenicima, u periodu pre 12.veka.

Iako Suni Muslimanima ove ostrvske republike, nije razumljiva želja turista za zabavom, jasno im je koliki je značaj od turizma. Islamski religiozni običaji moraju da se poštuju. Ne nošenje providne odeće, kratkih pantalona i majica kratkih rukava je takođe običaj, koji stranci moraju poštovati (izuzev na hotelskim ostrvima).

Maldivi informacije

Maldivi prolaze kroz period političke tranzicije i prvi demokratski parlamentarni izbori održani su u maju 2009. godine. Socijalni nemiri su i dalje mogući, a neke demonstracije na ostrvu Male i drugim ostrvima, završile su se nasiljem. Izbegavajte demonstracije i velika okupljanja.
Postoji osnovna pretnja od terorizma i napadi mogu biti neselektivni. 29. septembra 2007, mala bomba eksplodirala je na glavnom ostrvu Male, povredivši nekoliko stranaca.

Najbolje vreme za putovanje

Od decembra do marta, kada je klima pod uticajem suvog severo-istočnog monsuna.

Maldivi - prosečne temperature vazduha i vode, vlažnost vazduha, broj sunčanih sati i kišnih dana

Zdravstveni saveti prilikom putovanja

Perite često ruke sapunom i vodom.
Pijte isključivo flaširanu ili prokuvanu vodu.
Uzimajte preventivno lekove protiv malarije pre, tokom i nakon putovanja, a prema uputstvu lekara.
Kako bi sprečili gljivične i parazitske infekcije, održavajte stopala čistim i suvim, i ne idite bosi, čak ni na plažama.
Zaštitite se od ujeda komaraca i drugih insekata.
Ne konzumirajte hranu pripremljenu od strane uličnih prodavaca ili hranu koja nije dobro skuvana.
Ne konzumirajte napitke sa ledom.
Izbegavajte mlečne proizvode, osim ukoliko znate da su pasterizovani.
Ne dodirujte životinje, naročito majmune, pse i mačke, kako bi izbegli ujede i ozbiljne bolesti.
Izbegavajte farme živine i ostala mesta gde se ona gaji i čuva.

Zvaničan jezik: Maldivian Dhivehi
Glavni grad: Malé
Valuta: Rufiyaa
Kod zemlje: 00960
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: leti +3h, zimi +4h
Struja: 220 V