Image by geertwillemarck from Pixabay

Andora

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Evropa

Andora se nalazi u Evropi, istočno od Pirineja i ima površinu od oko 450 kilometara kvadratnih. Smeštena je između Španije i Francuske.

Andora skijanje

U nižim predelima dominiraju breze i borovi, a u višim pretežno nisko rastinje. Postoji veliki broj planinskih jezera do kojih se može doći jedino žičarom, kao i planinskih potoka i brzaka u kojima se moži videti pastrmka. Andora je definitivno zemlja vredna posete.

Novim ustavom, 7 zajednica (dolina) koje su okružene Španijom i Francuskom, postale su nezavisna država sa oblikom vladavine koji je jedinstven u svetu.

Francuski predsednik deluje kao šef države budući da predstavlja zakonskog sledbenika bivšeg grofa od Foa, dok je episkop Seo de Urgell predstavnik pape. Oba ova autoriteta garantuju zaštitu zemlje i imaju pravo da intervenišu u cilju očuvanja zakona i javnog reda.

Stanovništvo Andore čine Andorani, Španci, Portugalci i Francuzi. Ovakav miks nacionalnosti utiče na jezike koji se ovde govore, premda je Katalonski zvaničan jezik. Ukupan broj stanovnika je oko 65.000.

Za turiste su veoma interesantna sela Canillo i Pal, u kojima se mogu upoznati sa tradicionalnim načinom života Andorana, koji datira još iz srednjevekovnog perioda. Ona su smeštena u zapadnom delu zemlje na visini od 1.500 m. Živopisni planinski lanci izdižu se do visine od 3.000 m i pozivaju turiste na duge šetnje u kojima netaknuta priroda čini potpuni ugođaj.

Andora informacije

Najbolje vreme za putovanje

Zemlja može da se poseti tokom cele godine. Zimi je ovo idealna destinacija za skijanje, a leti turiste privlači prelepo prirodno okruženje (puno staza za šetnju).

Zvaničan jezik: Katalonski
Glavni grad: Andorra la Vella
Valuta: Euro
Kod zemlje: 00376
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: Nema
Struja: 220V, 50Hz