Image by Monika Baechler from Pixabay

Ostrvo Elba

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Evropa

Kristalno čista voda, impresivni granitni masiv na zapadu, talasasta brda i maslinjaci u centru, kao i idilične plaže na istoku - to je ostrvo Elba.

Ljubitelji prirode, vodenih sportova i sunčanja će naći idilu na ovom Italijanskom ostrvu koje ima oblik kita gledano sa visine. Oni koji traže odmor će naći mirna mesta, male zalive i idilične staze koje se pružaju kroz tradicionalne, tipične mediteranske gradove.

Elba-Portoferraio

Elba je ostrvo koje će zadovoljiti sva čula -  ispod vrelih sunčevih zraka borove šume ispuštaju snažne mirise koji se mešaju sa mirisima divlje žalfije, oleanderom i cvetovima narandže.

U centru ostrva, idilični toskanski pejzaž je lek za oči sa živopisnim seocima, čempresima i lepezastim borovima. Raznovrsna mediteranska kuhinja je oplemenjena lekovitim biljem i pečurkama iz divljine.
Zemlja bogata mineralima na istoku, gde je gvozdena ruda vađena vekovima, sada krije mnogo drago kamenje, kristale i kvarc. Svetlucanjem u svim duginim bojama, kamenje je melem za oči i smatra se da donosi sreću.

Prelepi centar glavnog grada, Portoferraio-a, je branjen snažnom tvrđavom. Posetioci se mogu čuditi krevetu u Vili Mulini koja kruniše najvišu tačku grada a koji je koristio Napoleon za vreme izgnanstva na Elbi. Treba pomenuti i resort Marina di Campo, koji svojim posetiocima pruža fantastične peščane plaže i izvrsne prodavnice.

Hrana i piće

Kuhinja na Elbi je jednostavna a opet veoma ukusna, jela su sezonska sa mnoštvom svežeg bilja koje raste na ostrvu. Riba i meso su takođe lokalnog porekla, iz vode ili šume.

“Cacciucco” – riblja čorba je najtipičnije jelo na ostrvu i sprema se od različitih vrsta ribe, maslinovog ulja, belog vina i paradajza.  Pečeni beli hleb je podrazumevani dodatak.

Posetioci treba da probaju ukusno meso divlje svinje koje se koristi za izradu kobasica ili u paprikašu sa pečurkama ubranih iz okolnih šuma. Ljubitelji šetnje će šetajući Elbom naići na mirise ruzmarina, žalfije, lovora i majčine dušice. Zastajući za ručak, biće u mogućnosti da osete iste mirise iz lokalnih kuhinja, koje mnogo obećavaju. Na meniju su pržene sardine, režnjevi od tune, kuvani cipal. Pasta je najbolja kada se služi sa ribljim sosom, dok je marinirani rižoto najbolja veza između pirinča i ribe.

Vino, naravno uvek ide dobro uz italijansku hranu. Samo ostrvo Elba ne proizvodi velike količine vina, ali to što prave je veoma dobrog kvaliteta i vredno probanja. Zbog toga što je zemlja bogata mineralima, belo i crveno vino odišu jakim i aromatičnim ukusom.

Aktivnosti

Svako će sigurno naći odgovarajući sport na ostrvu Elba. Mogućnosti su velike, od pecanja do pešačenja i od kupanja do paraglajdinga.

Ljubitelji sunca i mora će otkriti predivne plaže sa najfinijim peskom na poluostrvu Calamita, na jugoistoku ostrva. Ljude primamljuje kupanje i ronjenje u kristalno čistoj tirkizno plavoj vodi, koja okružuje ostrvo. Zahvaljujući vetrovima oko ostrva, ljubitelji jedrenja neće imati razlog da ne isplove. Daske za surf se mogu iznajmiti na svim većim plažama, takođe postoje različite škole ronjenja i jedrenja. Preporučuje se ronjenje tj. poseta podvodnom svetu na jugu i zapadu ostrva. Istraživanje ostrva na biciklu ili jahanjem će omogućiti nezaboravno iskustvo. Vožnja biciklima je posebno izazovna na zapadu ostrva oko Monte Capanne. Uspinjača prevozi šetače 1000m uz planinu, dok će najrevnosniji uživati svaki korak kroz šume kestena koje su najlepše u proleće i na jesen.

Teniski tereni se mogu naći u svim većim hotelima. Dva golf terena su takođe dostupna. Kao dodatak svemu, tu je i nešto više, nešto specijalno. Ljubitelji sakupljanja minerala će doživeti nešto posebno na neobičnim nalazištima na istoku ostrva.

Noćni život

Možete uživati u romantičnoj večeri u luci sa slikovitim pogledom na more, ili na jednom od trgova gde se uvek nešto dešava. Blagi vetar nosi miris Italije i zove vas da ostanete napolju dugo posle ponoći.

Zahvaljujuću južnjačkoj tradiciji, mnogo barova, picerija i poslastičarnica otvoreni su do kasno i glavno su mesto večernjih izlazaka. Gosti su uvek u dilemi koji restoran da odaberu, jer je u ponudi odlična kuhinja i za svačiji džep. U velikim rezortima kao Porto Azzuro i Marina di Campo, diskoteke i klubovi dočekuju posetioce koji traže zabavu. Diskoteka Ove u Porto Azzuro-u pruža odličan provod do ranih jutarnjih sati, dok je diskoteka Bahia jedna od najpopularnijih mesta u Marini di Campo.

Takođe, svaki grad i selo tradicionalno slavi sveca, čiji se dan burno proslavlja.

Zemlja i njeno stanovništvo

Nasleđe Elbe je formirano različitim grupama ljudi, koje je raznoliko kao i sam pejzaž. Etrurci, Rimljani i Napoleon su svi ostavili nešto na ostrvu.

Klima na Elbi je blaga i pruža dobrodošlicu posetiocima, baš kao što i ostrvljani dočekuju svoje goste. Ostaci ere gvozdene rude koja je tako dugo trajala, se može naći na istoku. Prateći Etrurce, Rimljani su osvojili Elbu i uzimali granit da bi sagradili stubove Panteona u Rimu. Crkve rimskog arhitektonskog stila kao „Santo Stefano alle Trane“ svedoče o vladavini Pizana, koje je počelo u 11 veku. 1548 godine porodica Medici koja je bila na vlasti, naredila je izgradnju tvrđava u Portoferraio-u, koje su danas glavna arhitektonska atrakcija.

Na svakom koraku posetioci će osetiti imperatora Napoleona – uglavnom u vidu biste i znakova. Iako je živeo na Elbi nešto manje od deset meseci, ostavio je trajan utisak. Za vreme Francuza, sagrađene su ulice, pokrenuto je rudarstvo, pa je čak kreirao i zastavu ostrva koja je još uvek aktuelna. Imao je dve rezidencija, prva je bila „Villa dei Mulini” iznad Portoferraio-a, a druga u San Martinu. Obe se mogu i danas videti.

Elba informacije

Najbolje vreme za putovanje

Najlepše je putovati na proleće ili jesen. Za vreme letnjih meseci je veoma toplo, sa suvom klimom.

Obala Toskane i ostrvo Elba - prosečne temperature vazduha i vode

Zvaničan jezik: Italijanski
Glavni grad: Portoferraio
Valuta: Evro
Kod zemlje: 0039; svi brojevi moraju imati 0 ispred, bez obzira da li se zove unutar Italije ili izvan, osim poziva na moblini telefon
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: 0h (leti +1h)
Struja: 220V, 50Hz