Image by Raimund Andree from Pixabay

Alžir

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Afrika

Zemlja pustinja, dolina, slanih jezera i vrućine. Ovo može izgledati ne baš naročito privlačno na prvi pogled, ali na drugi sve fascinantnije.

Alžir se nalazi u severnoj Africi, na Mediteranu, između Maroka i Tunisa.

Domovina misterioznih “Plavih ljudi” smeštena je između stenovitih, peščanih ravnica sa jedne strane i mediteranske obale sa druge strane.

Tuarezi krstare pustinjom sasvim neprimetno već vekovima, u pratnji svojih dragocenih kamila. Ovde se može naći još četvoronožnih stvorenja, poput gazela, ali i ptica grabljivica, koje se u ovom beskonačnom okeanu peska, osećaju kao kod kuće.

Međutim, ova severna afrička zemlja ima puno toga da pokaže u predelu duž mediteranske obale. Posetioci su uglavnom zadivljeni živopisnim gradićima, naročito duž obale ili na poluostrvu Sidi Fredj. Takođe se organizuju posete ruševinama Djemila, Tipasa i Timgad. Ovo su mesta gde oživljava feničanska i vizantijska istorija, hiljadama godina stara. Mnoge generacije turista i posetioca ove pustinjske zemlje, ostale su zadivljene pred veličinom i sjajem alžirske džamije, moćnih bastiona Almohad i tvrđave Masourah. Još jedno nasleđe se održava u životu, a to je da na mnogim mestima jezik i kuhinjski specijaliteti podsećaju na dugo doba francuske kolonijalne vladavine.

Ploveći glavni grad Alžir takođe je vredan posete. To je mesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog sa modernim, zapadnim uticajima. Ovde se pije tradicionalni čaj od nane The a la Menthe, često sluša pop muzika, a glamurozni butici smešteni su u starim, istorijskim zgradama.

Alžir informacije

Najbolje vreme za putovanje

Priobalni region se može posetiti tokom cele godine. U drugim delovima zemlje mogu se očekivati izuzetno topla leta i hladne zime. Za one koji bi želeli da posete Saharu, najbolji period je između oktobra i maja, kako bi se izbegle pustinjske oluje.

U Alžiru postoji visok rizik od terorizma. U principu je bezbedno kretati se po centru grada tokom dana.

Izbegavajte predgrađa, naročito tokom noći. Postoji opasnost i od kidnapovanja.

Ukoliko odlučite da putujete po zemlji i izvan većih gradova, preporučuje se putovanje u konvojima od najmanje 2-3 vozila.

U Alžiru ima potvrđenih slučajeva obolelih od virusa A H1N1 (svinjskog gripa).

Zdravstveni saveti prilikom putovanja

Perite često ruke sapunom i vodom.
Pijte isključivo flaširanu ili prokuvanu vodu.
Uzimajte preventivno lekove protiv malarije pre, tokom i nakon putovanja, a prema uputstvu lekara.
Kako bi sprečili gljivične i parazitske infekcije, održavajte stopala čistim i suvim, i ne idite bosi, čak ni na plažama.
Zaštitite se od ujeda komaraca  i drugih insekata.
Ne konzumirajte hranu pripremljenu od strane uličnih prodavaca ili hranu koja nije dobro skuvana.
Ne konzumirajte napitke sa ledom.
Izbegavajte mlečne proizvode, osim  ukoliko znate da su pasterizovani.
Ne dodirujte životinje, naročito majmune, pse i mačke, kako bi izbegli ujede i ozbiljne bolesti.
Izbegavajte farme živine i ostala mesta gde se ona gaji i čuva.

Zvaničan jezik: Arapski
Glavni grad:
Alžir
Valuta: alžirski dinar
Kod zemlje:
00213
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju:
nema
Struja: 220 i 110V