Image by christian jutvik from Pixabay

Solomonova ostrva

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Azija

Solomonova ostrva se nalaze u Tihom okeanu na skoro 800 km istočno od Nove Gvineje.

Solomonova ostrva - ronjenjeOva melanežanska ostrvska država obuhvata 900 ostrva u dva paralelna lanca i pokriva površinu okeana od preko milion kvadratnih kilometara. Dužina od severo-zapada do jugo-istoka iznosi skoro 1.500 km. Najveća ostrva su: Guadalcanal sa glavnim gradom Honiara, New Georgia sa najraznovrstnijim pejzažom, Santa Isabel sa glavnim gradom Buala, Malaita i San Cristobal.

Velika ostrva su prekrivena gustom, tropskom šumom i planinama visine i do 2.450 m. Vulkanskog su porekla, sa velikim brojem klisura, reka i vodopada. Manja ostrva su uglavnom ravna i koralnog porekla.

Klima je tropska i vlažna sa visokim temperaturama tokom cele godine. Skoro 540.000 ljudi živi na površini od oko 29.000 kvadratnih kilometara.

Zvaničan jezik je engleski, ali se govore još i kreolski engleski i oko 80 melanežanskih i polinežanskih jezika. Najveći procenat stanovništva čine Melanežani (94%), oko 4% su Polinežani i nešto Evropljana i Kineza. Stanovništvo je uglavnom hrišćanske vere, ali takođe postoje pripadnici autohtonih religija.

Zemlja se odlikuje kristalno čistom vodom, bogatim podvodnim svetom i belim fantastičnim plažama, ali ipak Solomonova ostrva izgledaju netaknuto od strane turizma. Postoji veoma malo turističkih sadržaja na ostrvima.

Solomonova ostrva info

Postoji rizik od građanskih nemira na Solomonovim ostrvima. Izbegavajte javna i velika okupljanja.

Najbolje vreme za putovanje

Najpovoljniji period za putovanje je od jula do septembra. Vlažnost vazduha je relativno visoka tokom cele godine.

Zvaničan jezik: Engleski
Glavni grad: Honiara
Valuta: Dolar Solomonskih ostrva
Kod zemlje: 00677
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: +10h
Struja: Ukoliko je dostupna, 240 volti, 50Hz. Adapter je neophodan.