Image by Sally Wilson from Pixabay

Papua Nova Gvineja

NAZAD
Feb 17, 2020   |
Azija

Papua Nova Gvineja se nalazi u Jugoistočnij Aziji, na istočnoj strani drugog po veličini ostrva na planeti – Nove Gvineje. Zapadni deo ostrva pripada Indoneziji.

Država Papua Nova Gvineja obuhvata arhipelag Bismarck, ostrvo Bougainville i oko 600 melanežanskih ostrva. Centralni planinski lanac širi se od srednjeg zapada i na određenim mestima dostiže snežnu visinu od preko 4.000 m.n.v. Nizijski predeo na jugu je uglavnom prekriven kišnim šumama i bezbrojnim močvarama i rekama. Severno od planinskog lanca nalaze se široke rečne doline Sepik i Ramu.

Papua Nova Gvineja - papagaji

Tri četvrtine zemlje je pokriveno šumom u kojoj borave najrazličitije vrste životinja: sve vrste guštera, kao što su krokodili, udavi i otrovne zmije, insekti (od prelepih leptira do komaraca) i oko 650 vrsta ptica, uključujući i rajske ptice.

Papua Nova Gvineja uživa toplu, tropsku klimu sa visokom vlažnošću vazduha i velikom količinom padavina tokom godine. U višim predelima, temperature su niže.

Preko 5 miliona stanovnika govori više od 800 različitih jezika. Stanovništvo uglavnom čine domoroci, Melanežani, kao i nešto Kineza i belaca.

Ova zemlja ima interesantan kontrast između modernih, velikih gradova i tradicionalnih plemena u unutrašnjosti. Nekoliko ostrva su pristupačna turistima i nude obilje mogućnosti za sportove na vodi i ronjenje. Staza Kokoda se proteže skoro 100 km, spaja severnu i južnu obalu i predstavlja pravi izazov i za one iskusne šetače.

Papua Nova Gvineja info

Postoji mogućnost zaraze kolerom u provinciji Morobe i istočnim višim predelima.
Poštovanje reda i zakona je na veoma niskom nivou u mnogim delovima zemlje. Česte su oružane pljačke, napadi, pucnjava,...

Najbolje vreme za putovanje

Putovanje je moguće tokom cele godine, s’ tim da periodi od maja do juna i od septembra do oktobra imaju najmanje padavina.

Zdravstveni saveti prilikom putovanja

Perite često ruke sapunom i vodom.
Pijte isključivo flaširanu ili prokuvanu vodu.
Uzimajte preventivno lekove protiv malarije pre, tokom i nakon putovanja, a prema uputstvu lekara.
Kako bi sprečili gljivične i parazitske infekcije, održavajte stopala čistim i suvim, i ne idite bosi, čak ni na plažama.
Zaštitite se od ujeda komaraca i drugih insekata.
Ne konzumirajte hranu pripremljenu od strane uličnih prodavaca ili hranu koja nije dobro skuvana.
Ne konzumirajte napitke sa ledom.
Izbegavajte mlečne proizvode, osim ukoliko znate da su pasterizovani.
Ne dodirujte životinje, naročito majmune, pse i mačke, kako bi izbegli ujede i ozbiljne bolesti.
Izbegavajte farme živine i ostala mesta gde se ona gaji i čuva.

Zvaničan jezik: Melanežanski kreolski, engleski
Glavni grad: Port Moresby
Valuta: Kina
Kod zemlje: 00675
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: +9h
Struja: 220 volti, 50Hz, adapter je neophodan.