Image by Makalu from Pixabay

Salcburg (Salzburg)

NAZAD
Jan 25, 2020   |
Gradovi

Salcburg broji svega 145.000 stanovnika, ali predstavlja svetsku prestonicu muzike, naročito od rođenja Mocarta.

Brojni festivali okupljaju poznate ličnosti iz celog sveta. Godišnje kroz Mocartovo rodno mesto prođe pola miliona ljudi, pogotovo u vreme letnjih praznika kada u gradu nastaje pravo vanredno stanje. Da, u Salcburgu se uglavnom sve vrti oko muzike.

U podnožju moćne tvrđave Hohensalzburg nalazi se istorijsko jezgro grada sa idiličnim uličicama i širokim trgovima. Dok se šeta kroz grad, primećuje se kasni barok, ali i jak srednjevekovni uticaj. Salcburžani žive u ovoj više od sto godina tkanoj istoriji, izmedju Rezidencije i Doma, Mirabell bašte i trga Papageno, na obe polovine grada, razdvojene nemirnom rekom Salzah.

Dugo su Salcburg nazivali "Rimom severa", a UNESCO je stari grad uvrstio u listu svetske kulturne baštine. Ovo je muzej na otvorenom, ali takođe moderan i živopisan grad. U Salcburgu možete šetati, fantastično šopingovati i jesti u odličnim restoranima. Muzeji i hoteli su dobro opremljeni, a infrastruktura je skoro savršena. Ovo je jedan jako lep gradić u kome je sve tako blizu...

Originalna Mocart kugla

Poznati majstor za slatkiše Paul Fuerst došao je u Salcburg 1884. godine i otvorio prodavnicu koja se zvala „Mozartbonbon", gde su nastale čuvene Mocart kugle. I dan danas se prave ručno i po istoj recepturi kao nekada.

Mocart kugla

Loptice od marcipana i lešnika se pomoću drvenog štapića umaču u tamnu čokoladu, zatim se okreću na platformi da bi se ohladile. Rupice od štapića se pune čokoladnim kremom, a zatim se kugle ručno uvijaju u plavo-srebrnu foliju sa Mocartovim likom. Godišnje se u "Fuerst" poslastičarnicama proizvede oko 1,4 miliona kugli na ovaj način. Danas postoji i mnogo imitacija Mocart kugli, od kojih se većina pravi industrijskim putem.

Salcburg informacije

Kako doći do Salcburga

Ako putujete automobilom

Beograd - Salcburg ~ 800km (preko Zagreba i Ljubljane)
Za korišćenje austrijskih autoputeva obavezno je posedovanje Vignette. Ona se moze kupiti na granici i benzijskim pumpama, cena je za 10 dana 7.60 Eur, za 2 meseca 21.80 Eur i za celu godinu 72.60 Eur. Maksimalna dozvoljena brzina na autoputu iznosi 130 km/h, na regionalnom putu 80 km/h, a kroz naseljeno mesto 50 km/h. Obavezno je vezivanje pojaseva i na zadnjem sedištu. Upotreba mobilnih telefona je dozvoljena samo ukoliko je “hands free”, u suprotnom kazna je najmanje 25 Eur.
U centru Salcburga je gust saobraćaj i može biti problema za parkiranje. U zonama je moguće parkirati vozilo na najviše 90 minuta. Karta za parking se kupuje na trafici ili benziskim stanicama. Vozačima se savetuje da svoje vozilo ostave u hotelskoj ili javnoj garaži, i da svoje istraživanje grada započnu pešice. Preporučuju se obe garaže u starom delu grada, cena parkiranja za 4 sata iznosi oko 3.8 Eur.

Ako putujete avionom

Aerodrom Wolfgang Amadeus Mozart nalazi se na oko 15 km jugozapadno od centra grada. Shuttle autobusom broj 77 ili taxijem brzo se stiže do grada.

Ostale informacije

www.salzburginfo.at
www.stadt-salzburg.at
www.mozartfestival.at
www.salzburgfestival.com

Važni brojevi telefona
  • Policija: 133
  • Hitna pomoć: 141
  • Vatrogasna služba: 122
  • Pozivni broj za Austriju: +43