Image by Peter Mellow from Pixabay

Maršalova ostrva

NAZAD
Jan 14, 2020   |
Okeanija

Ova ostrvska država se nalazi u Tihom okeanu na skoro 3.500 km udaljenosti od severo-istoka Australije i pokriva kopnenu površinu od oko 180 kvadratnih kilometara i oko 998.000 kvadratnih kilometara vodene površine.

Maršalova ostrva na prvi pogled

Državu čini oko 1200 ostrva, grupisanih u dve grupe atola, od kojih je ukupno 29 atola naseljeno.

Zapadna grupa Ralik se proteže od Bikini atola do južnog Ebon atola. Glavno ostrvo Majuro (sa svojim glavnim gradom Calap-Uliga-Darrit, poznatom još i kao Rita) je obuhvaćeno istočnom Raak grupom, kojom dominiraju guste šume.

Atoli su uglavnom kružnog ili ovalnog oblika i formiraju lance ostrva visine do 6 metara, okružene koralnim grebenima i plitkim lagunama. Tirkizno plava voda i veliki broj sunčanih sati, upotpunjuju sliku. Ostrva uživaju tropsku klimu, a temperature se povećavaju od severa prema jugu (kao i količina padavina). Dnevne i sezonske temperature blago variraju.

Zvaničan jezik za oko 60.000 stanovnika je engleski, premda se takođe govore i mikronežanski dijalekti. Osim Mikronežana, oko 3% populacije čine Amerikanci. Društveno uređenje Maršalovih ostrva karakteriše matrijarhat.

Zahvaljujući svojim idiličnim, pešanim plažama i kokosovim palmama, kao i jedinstvenom podvodnom svetu koralnih grebena, Maršalova ostrva su veoma popularna kod turista.

Maršalova ostrva info

Najbolje vreme za putovanje

Za najpovoljnije vreme putovanja smatra se nešto suvlji period od januara do marta.

Zvaničan jezik: Engleski
Glavni grad: Majuro
Valuta: Američki dolar
Kod zemlje: 00692
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: +11h
Struja: 110 volti, 60Hz, adapter je neophodan