Image by Daniel Wanke from Pixabay

Maroko

NAZAD
Jan 14, 2020   |
Afrika

Marokanska zapadna obala je raznolika. Moderni rezort u Agadiru, stara ribarska seoca,  izolovane plaže kao i špansko-portugalski uticaj na metropole Rabat i Kazablanku.

Maroko na prvi pogled

Na krajnjem jugu nalazi se dobro utvrđeno naselje Berber. Zapadna obala Atlantika u Maroku se proteže na gotovo 2400km, iako je samo severna trećina od Tangierasa do Agadira gušće naseljena. Veliki gradovi sa jakim evropskim uticajem, sjajna ribarska sela, romantični i prefinjeni rezorti za kupanje i izdvojene plaže obeležavaju pejzaž.

Hotelski kompleks u Agadiru

Zapadno orijentalni duh se može osetiti i drugde: do gradova unutrašnjosti kao Fez, Meknes i Marakeš, se lako može doći sa obale. Agadir se preporučuje za početak putovanja ka drugim mestima, kao što je bogati grad Tarudant i Tiznit. Spremnim avanturistima jug će pružiti neravan pejzaž planinskog venca Anti Atlas i centar karavana Guelmin u Zapadnoj Sahari.

Hrana i piće

Arapska kuhinja je odlična i turisti koji žele da probaju treba da odu u Marokanski restoran ili da posete jednu od radnji u starom gradu.

Marokanska kuhinja je gozba za čula – mnogo različitih začina se koristi u velikim količinama za pripremu novih jela. Tipičan obrok u restoranima većih gradova se servira umetnički sa tradicionalnom muzikom i počinje egzotičnom salatom, supom, leblebijom i prinčem. Paprikaš sa mesom (naravno, bez svinjetine) i sveže povrće služi se kao glavno jelo. Nakon toga može da ide mešui, tj. ovčetina sa ražnja. Slatki punjeni kolači sa čajem od peperminta se služe kao dezert. Alkohol je zvanično zabranjen u islamskim zemljama, ali se može kupiti izuzev u vreme ramadanskog posta. Maroko proizvodi dobro crveno vino i rose, kao i pivo. Bezalkoholna pića uključuju vodu, kolu i limunadu. Posetioci mogu utoliti žeđ tipičnim napicima kao što je npr. sok od nara.

Aktivnosti

Aktivni posetioci će pronaći u Maroku sve što požele. Vodeni sportovi na obali, pešačenje i planinarenje, golf i tenis u gradovima. Maroko je veoma raznovrstan po ovom pitanju.

Sportovi na vodi su razvijeni na zapadnoj obali Maroka. Plivanje se preporučuje samo bliže obali jer nemirno more i struje Atlantika mogu biti opasne i za najbolje plivače. Sa druge strane, idealni uslovi vladaju za surfere. Centri za surf se nalaze u Agadiru, Taghazoute-u, Essaouira-i i Dar Bouazza-i. Takođe rezorti za odmor nude paletu vodenih sportova: skijanje na vodi, jedrenje i mnogo više. Štaviše, moguće je igrati tenis i golf: preko 16 terena se nalaze duž zemlje i okruženi su palmama, a negde predstavljaju oaze u pustinji.

Noćni život

U resortima za odmor, bezbroj restorana, barova, kazina i klubova vam pružaju raznolik noćni život. Izvan ovih centara je mirno, pa čak i u Kazablanci.

Može se reći da su oaze noćnog života Agadir i Marakeš. Veliko broj hotela u Agadiru nude sve vrste provoda. Takođe ima dosta noćnih klubova u kojima se plaća ulaz. Za one koji vole mirnija mesta, tu su mnogobrojni restorani ili organizovani šou “Arapske noći”. Sa druge strane, Marakeš je u unutrašnjosti, tako da je put do ove zanimljive metropole definitivno preporučljiv. Nakon uživanja u orijentalnoj kulturi grada, vredno je posetiti tipični Marokanski restoran ili potražiti sreću u jednom od kazina.

Zemlja i njeno stanovništvo

Maroko je oblast starosedeoca. Islamska kultura oblikuje arhitekturu, umetnost i ručne radove. Zajedno sa ovim, a pogotovo u gradovima, pomešan je zapadno evropski način života.

Hasan  II dzamija - Kazablanka

Uprkos dugačkoj obali, planine i pustinje karakterišu način života marokanaca. U seoskim oblastima, ljudi još nose tradicionalnu djelabu, široku i  do poda dugačku košulju koja štiti od sunca, vetra i prašine. U gradovima odeća od džinsa uzima sve više maha. Marokanska muzika je raznolika kao i etničke grupe. Sukob tradicionalnog i modernog se može videti u arhitekturi, umetnosti kao i na festivalima. Mouzemi, koji su originalno religijski festivali, su sve više popularni kao turistička atrakcija, dok se tradicionalni festivali mogu naći u ruralnim oblastima.

Maroko informacije

Postoji opšta opasnost od terorizma u Maroku. Napadi mogu biti svakojaki, uključujući mesta sa stranim turistima. Takođe postoji mogućnost kidnapovanja, posebnu pažnju treba skrenuti na udaljene regije i granične pojaseve. Morati imati poverenje u sigurnost aranžmana i biti veoma oprezni. Izbegavajte javne skupove i demonstracije.

Najbolje vreme za putovanje

Dominira tipična mediteranska klima sa vrelim letima i hladnim, kišovitim zimama. Počevši od Agadira, moguće je uživati u letnjem odmoru na južnoj obali Atlantika u bilo koje vreme tokom godine.

Zdravstveni saveti prilikom putovanja

Perite često ruke sapunom i vodom.
Pijte isključivo flaširanu ili prokuvanu vodu.
Uzimajte preventivno lekove protiv malarije pre, tokom i nakon putovanja, a prema uputstvu lekara.
Kako bi sprečili gljivične i parazitske infekcije, održavajte stopala čistim i suvim, i ne idite bosi, čak ni na plažama.
Zaštitite se od ujeda komaraca  i drugih insekata.
Ne konzumirajte hranu pripremljenu od strane uličnih prodavaca ili hranu koja nije dobro skuvana.
Ne konzumirajte napitke sa ledom.
Izbegavajte mlečne proizvode, osim  ukoliko znate da su pasterizovani.
Ne dodirujte životinje, naročito majmune, pse i mačke, kako bi izbegli ujede i ozbiljne bolesti.
Izbegavajte farme živine i ostala mesta gde se ona gaji i čuva.

Zvaničan jezik: Arapski
Glavni grad:
Agadir
Valuta:
Marokanski dirham
Kod zemlje:
00212
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: -1h
Struja: 110-240V, 50Hz