Image by Vane Monte from Pixabay

Rim

NAZAD
Jan 14, 2020   |
Gradovi

Grad sa puno lica i još više priča i istorije... Rim je glavni grad Italije i regiona Lacio.

Nalazi se na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva na ušću reke Anijen u Tibar. Podignut je na sedam brežuljaka: Esqulino, Palatino, Capitol, Aventino, Quirinale, Viminale i Celio – gde se nalazi centar Rima. Prema legendi grad je osnovao Romul, potomak trojanskog junaka Eneja, 753 godine p.n.e. i danas simbol grada predstavlja vučica koja je othranila Romula i Rema. Ovaj "večni grad" je jedinstven  u svetu po stotinama muzeja, crkava, arheoloških nalazišta, galerija, spomenika i prelepih fontana.

Rimski Koloseum

Rim u brojkama

Površina: 1285 km2, od čega Vatikan zauzima 0.44km2.
Položaj: 37 metara iznad nivoa mora.
Udaljenost od obale: oko 30 km
Broj stanovnika: 2.5 miliona
Politika: Rim je glavni grad Italije od 1870 godine. U njemu se nalazi sedište Vlade, Parlamenta i Senata. Gradska vlada ima svoje sedište na Kapitolu.
Ekonomija: Rim proizvodi 5% ukupnog društvenog proizvoda Italije. Najjače grane su: uslužni sektor, medije i bankarstvo. Stopa nezaposlenosti je oko 7.5%.

Vredi posetiti u Rimu

Preko 2.500 godina istorije može se otkriti u ovom „večnom gradu"- od antičkog Rimskog foruma do Koloseuma i Panteona, kao i veličanstvene bazilike Svetog Petra. Prvoklasni umetnički radovi, uključujući skulpture i slike, izloženi su u preko 60 muzeja, uključujući i čuveni Vatikanski muzej i Palazzo Massimo.

Karakalina terma

Danas je ovo letnja pozornica sa puno mesta i izvandrednim ambijentom za izvođenje klasičnih drama i operskih dela. Tu se nalaze i Karakalina kupatila. U blizini stanice Termini nalaze se i Dioklecijanova kupatila, u čijim se ruševinama danas nalaze crkva, muzej i manastir.

Vila Borgeze

Potiče iz 17. veka i prvobitno je predstavljala posed kardinala Borgeze da bi u 19. veku postala državna imovina. U vili ima mnogo mozaika i skulptura vezanih za istoriju Rima. Postoji dvanaest prostorija u kojima se nalaze skulpture vezane kako za religiozne tako i za političke ličnosti.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

Svima izmamljuje uzdahe.

Tivoli

Kada je tokom letnjih meseci velika vrućina i smog kao zvono visi nad gradom, Rimljani osveženje traže na okolnim planinama ili na moru.

Omiljeno izletište je Tivoli, lako je dostupno i nalazi se na blagom uzvišenju. Odmor i uživanje u umetnosti ovde se kombinuju na najbolji mogući način. Dve najpoznatije turističke atrakcije su veličanstvene bašte Ville d'Este i ruševine Hadrijanove vile (poznate kao Vila Adrijana).

Rim informacije

Kako doći do Rima

Ako putujete avionom

Rim ima dva aerodroma.

 • Aerodrom Leonardo da Vinci (Fiumicino), smešten je 26 km jugo-zapadno od grada. Do centra se najjednostavnije stiže Leonardo-Express vozom, koji ide do stanice Termini (polazak je na svakih pola sata).
 • Drugi aerodrom je zapravo bivši vojni aerodrom, Ciampino, smešten na oko 20 km jugoistočno od grada. Odavde vozi COTRAL Bus do metro stanice, blizu železničke stanice Termini i do Via Appia Nuova. Oba aerodroma povezana su Shuttle autobusima sa železničkom stanicom Termini.

Za vožnju taxijem od aerodroma do Rima potrebno je izdvojiti oko 30 do 40 eur.

Ako putujete automobilom

Beograd - Rim ~ 1300km
Maksimalna dozvoljena brzina na auto-putu iznosi 130km/h, na regionalnom putu 90 km/h, a kroz naseljena mesta 50 km/h. Preporučuje se da se kolima ide samo od/do grada. Većina benzinskih stanica je zatvorena sredinom dana (12 – 16h).

Gde pronaći smeštaj u Rimu?

Prenoćište u Rimu je najbolje pronaći pre polaska na put, jer to nam štedi i novac i vreme. Izbor hotela i hostela u Rimu je velik i svako može da pronađe smeštaj po vlastitom ukusu. Idealan i povoljan smeštaj u blizini najvažnijih atrakcija u Rimu ili u samom centru ćete pronaći na internetu npr. na sajtu trivago. Uz veliku ponudu hotela, veb sajt Vam predlaže i interesantna mesta u Rimu koje trebate posetiti.

Ostale informacije

www.comune.roma.it
www.vatican.va
www.rome-guide.it

Važni brojevi telefona
 • Policija: 113
 • Carabinieri: 112
 • Hitna pomoć: 118
 • Vatrogasna služba: 115
 • Pozivni broj za Italiju: +39
Praznici
 • 01. Januar – Nova godina
 • 06. Januar – Bogojavljanje i Befana
 • Uskršnja nedelja i ponedeljak
 • 01.  Maj – praznik rada
 • 02.  Juni – Dan Republike
 • 29. Juni – San Pietro e San Paolo
 • 15. Avgust – Velika Gospojina
 • 01. Novembar – Svi Sveti
 • 08. Decembar – Immacolata Concezione
 • 25. i 26. decembar – Božić