Navigation


Wellness i ishrana

Nekoliko jednostavnih pravila

Za postizanje optimalnih rezultata i višeg kvaliteta života, važno je uključiti i oblast ishrane. Uravnotežena ishrana je jedan od osnovnih preduslova za fizičko i mentalno zdravlje.

Salata sa grilovanim lososom

Balans ovde podrazumeva da telo iz hrane dobija sve one vitalne sastojke, koji mu omogućavaju očuvanje različitih funkcija. Važno je razmišljati dugoročno , jer se posledice loših navika u ishrani ne vide godinama. Telo tokom kraćeg perioda može „preživeti “ sasvim dobro na hrani lošeg kvaliteta (fast-food, gotova jela, vrlo slatka i masna hrana), ali dugoročne posledice loše ishrane mogu dovesti do danas poznatih “civilizacijskih” bolesti kao što su: nagomilavanje masnih supstanci u organizmu, dijabetes, povišen krvni pritisak i prekomerna težina. Iskustvo vremena je pokazalo da alternativni koncepti ishrane i ponekad veoma skupe dijete, daju često samo kratkoročne rezultate. Ipak, osnovni principi su lako razumljivi i jednostavno ih je pratiti u svakodnevnom životu:

  • Jesti redovno voće i povrće, što je češće moguće u sirovom stanju, na primer, salata sa biljem.
  • Smanjiti potrošnju mesa, kobasica i jaja. Redovno jesti ribu.
  • Primenjivati uglavnom blage metode kuvanja: kratko kuvanje sprečava preterani gubitak vitamina, kao što je to slučaj sa pečenjem i prženjem.
  • Piti puno i redovno nezaslađene tečnosti.
  • Imati meru u konzumiranju alkohola, masnoća i šećera.
  • Hrana mora sadržati dovoljno vlaknastih materija. Koristiti uglavnom žitarice od celog zrna.

Kod uravnotežene i raznovrsne ishrane, ništa nije striktno zabranjeno, osim prekomernosti. Svako ko redovno jede zdravo, može povremeno da uživa i u onome što je navodno mnogo ukusnije.

Pored redovne i zdrave ishrane, mnogi stručnjaci preporučuju i periode odricanja od hrane. Post kao dobrovoljno, privremeno odustajanje od čvrste hrane, postala je popularna metoda lečenja zdravih i bolesnih ljudi. Ovaj oblik „čišćenja organizma” trebalo bi da spreči nastanak bolesti, ali i da doprinese oporavku.
Povezane teme

Šta je wellness?Šta je wellness?
Nastao je u drugoj polovini 20. veka od strane američkog lekara Halbert L. Dunn-a, a predstavlja koncept zasnovan na holističkom pogledu na čoveka. Fokus je na skladu tela, uma i duše, kao i na interakciji života i lične odgovornosti pojedinca u odnosu na svoje telo.

linija-separator

Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31