Navigation


Wellness

Ceo svet priča o Wellnessu... Šta je Wellness?

Nastao je u drugoj polovini 20. veka od strane američkog lekara Halbert L. Dunn-a, a predstavlja koncept zasnovan na holističkom pogledu na čoveka. Fokus je na skladu tela, uma i duše, kao i na interakciji života i lične odgovornosti pojedinca u odnosu na svoje telo. Povezivanjem engleskih reči blagostanje (well being) i fitnes (fitness) nastala je nova reč „Wellness”.

Wellness

Pojam nije zaštićen. To znači da ne postoji fiksna definicija, pa nema ni opšte prihvaćenih kriterijuma. Ali u najvažnijim tačkama se stručnjaci slažu i Evropska Wellness Unija je ustanovila sledećih šest oblasti:

  • Fizička kondicija
  • Mentalna agilnost
  • Mentalne sposobnosti
  • Pozitivan odnos prema radu
  • Harmoničan život
  • Usklađenost sa prirodom

Zašto Wellness?

Wellness koncept ponudio je odgovor na ove opisane oblasti, u mnogim aspektima. Od raznovrsnih kozmetičkih programa, kroz duhovnu meditaciju do banjskih tretmana i lečenja, wellness konzument može da se odluči u skladu sa individualnim potrebama. Pri izboru prave wellness ponude, potrebno je voditi se sopstvenim prioritetima. Nekome je život fokusiran na zdravu ishranu i fizičku kondiciju, nekome i na korišćenje raznih kozmetičkih tretmana. Ali, u potrazi za savršenstvom, najbolji je unutrašnji proizvod za negu – UNUTRAŠNJI MIR.

Skoro svakodnevno smo izloženi stresu i nedostatku vremena. Wellness nam može pomoći da postanemo svesniji svoga tela i njegovih potreba, ali i signala koje nam ono šalje.

Wellness metode ne mogu postići uspeh za kratko vreme i od jednog spa vikenda se ne mogu očekivati čuda. Ili možda mogu? Jedan uspešan wellness vikend može u svakodnevnom životu predstavljati pravi predah pred sve poslovne obaveze, koje nas očekuju od ponedeljka.Povezane teme

wellness i ishranaWellness i ishrana
Za postizanje optimalnih rezultata i višeg kvaliteta života, važno je uključiti i oblast ishrane. Uravnotežena ishrana je jedan od osnovnih preduslova za fizičko i mentalno zdravlje...

linija-separator

Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930