Navigation


London

Svojom magičnom moći, ovo ime privlači milione posetilaca iz svih krajeva sveta. Grad na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. London je smešten većim delom u niziji, na oko 40 metara nadmorske visine. Karakteriše ga blaga klima sa prosečnom godišnjom temperaturom oko 9.8 C i padavinama od 604 mm koje su ravnomerno raspoređene tokom čitave godine. London se sastoji od užeg gradskog područja (County of London) sa 33 opštine, centrom u Sitiju (City) i šireg područja grada (Greater London). U gradu živi oko 8 miliona stanovnika.

London, Big Ben, Westminster, Houses of Parliament

London su osnovali Kelti, ali se razvoj grada vezuje za dolazak Rimljana i njihovo osvajanje ovih područja. Po osvajanju Britanije, Rimljani su na obalama Temze podigli utvrđenje Londinium.

Atraktivnosti Londona su mnogobrojne i nalaze se na celoj teritoriji grada. To su kulturno-istorijski spomenici, muzeji i galerije, ambijentalne celine u gradu, parkovi i dr.

Brojni spomenici potiču iz rimskog perioda, a zatim iz IX, X, XI veka: St. Paul’s Cathedral, Westminster Abbey, Houses of Parliament, Buckingham Palace, London Tower,…

Mnogi muzeji u Londonu ne predstavljaju samo kulturne oaze ovog užurbanog grada, već su takođe i oaze mira i jednim delom su lepi kafei ili manji restorani, kao na primer Nacionalna galerija portreta ili Britanski muzej.

Vredi posetiti u Londonu

Covent Garden

Nekadašnji market voća, povrća i cveća, danas je jedan od najatraktivnijih i najživahnijih turističkih centara. Veliki broj pabova i kafea, u kojima možete sedeti i na otvorenom, restorana, butika, uličnih predstava, akrobata, muzičara i naravno, tu se nalazi i čuvena Kraljevska opera (Royal Opera House).

Soho

Nekada je Soho bio četvrt Hugenota, proizvođača violina i delikatesa, ali i gangstera i prostitutki. Danas je to veoma živahan deo grada, poznat po svom noćnom životu, sa puno restorana i barova. Tu je i Kineska četvrt, kao i veliki broj bioskopa. Soho se nalazi u samom centru grada, pored Picadilly Circus-a, pa je lako dostupan iz svih delova grada. Spojen direktnim linijama metroa i autobusa.

Big Ben

Ovaj čuveni toranj sa satom datira iz 1.840 godine kao novi deo zgrade Parlamenta, izgrađen nakon požara. Toranj je nazvan “ Big Ben” po svojim 13 tona teškim zvonima. Kada Parlament zaseda, u njemu je upaljeno svetlo.

Buckingham Palace

Od kraljice Viktorije ovo je sedište britanske monarhije. Palata predstavlja središte okupljanja za britanski narod u vremenima nacionalne krize ili radosti - www.royal.gov.uk

Houses of Parliament

Sedište britanskog Parlamenta. www.parliament.uk

Shepherd Market

Idilična pešačka zona sa malim prodavnicama, kafeima, sendvič-barovima, starim pabovima. Ovde se nalazi i jedna od nekoliko zona “crvenih fenjera” u Londonu.

Trg Trafalgar (Trafalgar Square)

Impresivno mesto u čijem središtu se nalazi Nelsonov stub visok 56 metara sa još 5 metara visokom figurom admirala Horacia Nelsona. Trg je poznat po svojim golubovima (koje više nije dozvoljeno hraniti), kao i demonstracijama i novogodišnjim proslavama koje se ovde održavaju.

St. Paul’s Cathedral www.stpauls.co.uk
Tower of Londonwww.hrp.org.uk
Westminster Abbeywww.westminster-abbey.org

Mapa LondonaPutovanje sa decom

Obilazak grada sa decom, naročito onom manjom, je podjednako zahtevan i za roditelje i za decu.

London nije izuzetak, ali ima prednost. Puno parkova u kojima se deca mogu igrati, muzeje koji nude specijalizovane aktivnosti za mlađe posetioce, londonski akvarijum, obilazak tamnica, kao i puno porodičnih restorana.

Neobičan restoran

Popularni kuvar u Londonu, Jamie Oliver, ima svoj restoran nazvan “Petnaest” (Fifteen). Ime restorana potiče od projekta za nezaposlene u kome ovaj popularni šef upošljava 15 mladih kuvara, koji žele da usavrše svoje znanje u kulinarstvu. Restoran je postao toliko popularan da je rezervaciju potrebno napraviti mnogo unapred - www.fifteen.net.

London informacije

Kako doći do Londona

Ako putujete avionom

London je svetska raskrsnica vazdušnih puteva. Ima 5 aerodroma od kojih su tri najznačajnija: Heathrow, Stansted i Gatwick. Svi aerodromi su dobro povezani sa centrom grada. Transfer se može obaviti metroom, autobusom i taxijem.

  • Aerodrom Heathrow: 25 km zapadno od Londona. Podzemnom zeleznicom (Piccadilly Line) potrebno je oko 45 minuta do centra grada. Najbrža konekcija je sa Heathrow Express-om, koji polazi na svakih 15 minuta i vozi do stanice Paddington. Cena povratne vožnje iznosi oko 30 funti.
  • Aerodrom Stansted: 60 km severo-istočno od Londona.
  • Aerodrom Gatwick: 45 km južno od Londona. Gatwick Express povezuje aerodrom sa centrom grada (stanica Victoria). Cena povratne vožnje iznosi oko 29 funti.

Ostale informacije

www.londontown.com
www.viewlondon.co.uk
www.visitlondon.com
www.visitbritain.com
www.hotels-london.co.uk
www.thisislondon.co.uk

Praznici
  • 01. Januar – Nova godina
  • Veliki petak, Uskrs
  • Prvi ponedeljak u maju (May Bank Holiday)
  • Poslednji ponedeljak u maju (Spring Bank Holiday)
  • Poslednji ponedeljak u avgustu (August Bank Holiday)
  • 25. decembar – Božić
  • 26.decembar (Boxing Day)

Ostale informacije

Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930