Navigation


Velika Britanija (Great Britain)

Velika Britanija je idealna turistička destinacija za romantičare, parove, porodice i starije ljude. Za zaljubljenike u prirodu, istoriju, literaturu i modu, kao i one željne provoda, sportiste i one koji vole da putuju i istažuju sami. Svako će ovde pronaći svoj lični raj, ali i više od toga u raznolikosti regija i delova Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Velika Britanija - Stonehendge

Zamislite Škotske visoravni i brežuljkasti pejzaž Severne Irske, kako svetluca u svim nijansama zelene boje. Između nih leže mirna jezera i ruševine dvoraca, koji svedoče o davnim borbama za granice, teritoriju i moć. Ljubitelji prirode i romantike, pronaćiće ovde  lepa, skrovita mesta. Tragovi keltskih naseljenika sačuvani su u Severnoj Irskoj, a tu su i rimski ostaci čuvenog Hadrijanovog zida, terme u Bath-u, kao i najlepša normanska katedrala u Yorku. Reprezentativni univerzitetski gradovi su Oxford i Kembridž, a tu je i rodno mesto Vilijema Šekspira, Stratford na reci Ejvon. Ljubitelji Hari Potera mogu posetiti filmske setove u Kanterburiju i Oxfordu. Ne treba zaboraviti ni gradove kao što su Mančester, Birmingem, Glazgov, Edinburg i naravno London.

Mapa Velike BritanijeEngleski doručak

Odličan način da se počne dan je sa kompletnim engleskim doručkom. Kornfleks i musli, hrskava pržena slanina i pasulj, uz to kajgana ili samo pržena jaja, kobasica, grilovane pečurke i paradajz ili dimljena riba. Takođe, razne vrste džema sa tostom i sveže voće će se takođe naći na stolu.


Velika Britanija info

Najbolje vreme za putovanje

Najpovoljniji period za putovanje je od proleća do jeseni, ali generalno bilo koji period u toku godine je dobar za posetu Velikoj Britaniji, najviše zahvaljujući kulturnim dešavanjima i poseti gradovima.

Zvaničan jezik: Engleski
Glavni grad: London
Valuta: Britanska funta
Kod zemlje: 0044
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju: -1h
Struja: 240 volti, 50Hz.Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930