Navigation


Kipar (Cyprus)

Ostrvo aroma, boja i ukusa. Ostrvo Bogova...

Svojim spektakularnim pejzažima i zavidnom klimom, Kipar nudi magičnu mešavinu romantike i opuštanja u divnom okruženju. Ovo je ostrvo lepote i zemlja kontrasta. Sunčane plaže, kosmopolitske gradove i luksuzne hotele, smenjuju planine obrasle borovom šumom i živopisna planinska seoca.

Kipar je mala zemlja, ali predstavlja treće ostrvo po veličini u Sredozemnom moru, posle Sicilije i Sardinije.
Ostrvo se nalazi u severo-istočnom delu mediteranskog basena, 75 km južno od Turske, 90 km zapadno od Sirije i 385 km severno od Egipta. Po položaju može se okarakterisati kao mediteranska, evropska i azijska zemlja. Geološki i tektonski Kipar pripada Maloj Aziji, sa kojom je u davnoj prošlosti i činio celinu, ali kulturno i civilizacijski on pripada Evropi.

Reljef i klima

Reljef ostrva je pretežno planinski. Dva planinska lanca pružaju se pravcem zapad-istok. Južni lanac, Trodos, vulkanskog je porekla i ispunjava gotovo ceo jugozapadni i južni deo ostrva, uzdižući se do vrha Olimpa na 1.951 metar nadmorske visine. Severni, lanac Kirenija, pretežno se uzdiže neposredno iz mora, vrlo je uzan, veoma ispresecan i oštar krečnjački greben. Između ova dva veličanstvena planinska lanca, prostire se plodna ravnica Mesaorija.

Razuđenost ostrva je slaba. Morske obale su pretežno niske, na severo-istoku, a delom i zapadu, strme. Na ostrvu se nalazi veliki broj plaža: stenovitih, šljunkovitih i peščanih. Stalnih vodenih tokova nema, pa je problem snabdevanja vodom izuzetno veliki. Na Kipru se nalaze i dva velika slana jezera, Larnaka i Akrotiri.

Biljni i životinjski svet na ostrvu je veoma raznovrstan i predstavlja pravi raj za sve ljubitelje prirode.

Kipar se odlikuje izrazitom mediterasnkom klimom. Leta su veoma topla sa prosečnom julskom temperaturom oko 29 stepeni C, a zime blage i kišovite sa temperaturom oko 10 stepeni C. Sneg počinje da pada u decembru, na Trodosu, a sezona skijanja traje od januara do marta. Kipar je ujedno i ostrvo sa najvećim brojem sunčanih dana u godini.

Istorija

Ono što Kipar čini toliko mističnim, jeste njegova deset hiljada godina stara istorija. Na ostrvu su isprepletani brojni mitovi, legende, ali i stvarnost. Mnoga arheološka nalazišta predstavljaju samo mali dokaz njegove burne i bogate prošlosti.

Kipar je bio naseljen još u doba neolitskog čoveka, a prema brojnim istorijskim podacima, na ostrvu su se smenjivali Egipćani, Grci, Asirci, Persijanci, Rimljani, a kasnije i Venecijanci, Turci, Francuzi i Englezi. Prema mitologiji, Kipar je rodno mesto boginje ljubavi i lepote, Afrodite. Ostrvo je postalo nezavisna republika 1960. godine. U julu 1974. godine, Turska napada Kipar i od tada 37% ostrva na severu je ilegalno okupirano od strane tuskih trupa. Danas, Kipar je zemlja sa razvijenom ekonomijom, trgovinom, poljoprivredom, industrijom, saobraćajem i turizmom.

Nikozija ili Levkosia (na grčkom) je glavni grad Kipra, smešten na obalama reke Pedhieos. Ovo je lep i živahan grad, prepun finih restorana, barova i kafića. Južni deo grada je sofisticiran, sa prelepim bulevarima i predstavlja svojevrstan miks modernih i starih građevina. Severna Nikozija je zadržala svoj stari svetski šarm i malo se promenila od kako je grad podeljen 1974. godine. U martu 2008.godine, srušen je zid, koji je decenijama stajao između kiparskih Grka i UN tampon zone. Zid je delio ulicu Ledra, u samom srcu Nikozije i predstavljao je jak simbol 32-godišnje podele. 03. Aprila 2008, ulica Ledra je ponovo otvorena, u prisustvu grčkih i turskih zvaničnika sa Kipra.

Hrana i piće

Kiparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje, bazirane pre svega na mesu, salatama i voću. Lokalni sir se zove haloumi. Roštilj je veoma popularan način spremanja mesa i ribe, a meze je tradicionalni obrok sačinjen od 20 različitih manjih jela.

Mapa KipraKipar informacije

Kako doći do Kipra

Ako putujete avionom

Južni odnosno grčki deo Kipra ima dva aerodroma: Larnaku i Pafos. JAT ima iz Beograda direktne letove za Larnaku dva puta nedeljno. Za Pafos se može leteti sa presedanjem u Atini.

Ako putujete brodom

Glavne luke na Kipru su Larnaka, Limasol i Pafos. Ulazak sa turske strane je generalno zabranjen. Jedina mogućnost da se poseti severni deo ostrva je pomoću dnevne vize, koja se može dobiti samo u tranzitnoj zoni u blizini hotela Ledra Palace u Nikoziji.

Mnogi trajekti povezuju grčke luke (Pireus i Rodos) i italijanske luke (samo leti) sa Kiprom. Takođe, redovno saobraćaju trajekti od/do Port Saida (Egipat), Haifa (Izrael) i Bejruta (Liban).

Limasol i Larnaka imaju dobro opremljene marine, gde se mogu usidriti privatni brodovi i jahte.

Larnaka Marina - larnaca.marina@cytanet.com.cy

Za transfer od aerodroma ili luke do krajnje destinacije, postoje razne mogućnosti. Od aerodroma Larnaka tokom dana voze autobusi do Limasola, Nikozije i grada Larnake. Od aerodroma Pafos, od 08h do 18h, na svakih dva sata vozi autobus do hotela na obali. U toku boravka na ostrvu, preporučuje se iznajmljivanje automobila.

Kipar - prosečne temperature vazduha i vode, broj sunčanih sati i kišnih dana

Ostale informacije

Praznici
 • 1. januar (Nova Godina)
 • 6. januar (Bogojavljenje)
  Zeleni ponedeljak (50 dana pre pravoslavnog Uskrsa)
 • 25. mart (grčki nacionalni dan)
 • 01.april (grčko-kiparski nacionalni dan)
  Veliki petak
  Uskršnji ponedeljak
 • 01.maj (praznik rada)
 • 15.avgust
 • 01. oktobar (dan nezavisnosti)
 • 28. oktobar (grčki nacionalni dan)
 • 25. /26. decembar (Badnje veče i Božić)
Cene usluga
 • Ležaljke na plaži: 3 Eur po ležaljci
 • Suncobran: 3 Eur
 • Sef (po danu): od 2 do 4 Eur
 • Daska za surf: sat od oko 13 Eur
 • Paraglajding: od oko 25 Eur
 • Ronjenje: kurs ronjenja od oko 31 Eur
 • Tenis: sat oko 12 EurTaxi: vožnja po osobi oko 9 Eur
Cene u restoranu
 • Kafa: oko 2-3 Eur
 • Pivo: 0.3l oko 3.5 Eur
 • Vino: 0.75l od 7.10 Eur
 • Salata: od 6 Eur
 • Nacionalno jelo (npr. Musaka): od 8 Eur
 • Internacionalno jelo (npr. Roštilj): od 10 Eur
Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930