Navigation


Ibica (Ibiza)

"Belo ostrvo " , kako često nazivaju Ibicu zbog svoje tipične arhitekture, postalo je početkom '60-tih godina veoma popularno. U to vreme Ibica je bila poznata po svojoj "hipi kulturi" i nudističkim plažama, a danas ima veoma široku ponudu, kako za porodice i starije posetioce tako i za mlade, koji dolaze na ostrvo privučeni njegovim "ludim" noćnim životom. Noćni život počinje već u poslepodnevnim časovima, na plažama i u centru grada, a nastavlja se sve do zore u brojnim diskotekama.

Žurka na Ibici

Ako izuzmemo plaže i pogledamo samu unutrašnjost ostrva upoznaćemo se sa pravom Mediteranskom kulturom. Tu se mogu pronaći brojni ostaci prastanovnika ostrva, stari više hiljada godina, na primer zidni crteži u Ses Fonteles.

Saobraćaj

Površina ostrva iznosi 541 kvadratni kilometar, a do njega se može stići avionom ili brodom. Redovne vazdušne linije povezuju ostrvo sa: Barselonom, Valensijom, Alicanteom i Majorkom. Od aerodroma pa do bilo kog mesta na ostrvu, može se stići javnim prevozom ili se mogu iznajmiti kola (Rent a Car). Putovanje brodom je duže, ali zasigurno mnogo romantičnije. Brodovi za Ibicu polaze iz skoro svake veće španske luke.

Istorija

Istorija Ibice seže do 1600. godine p.n.e. Ostrvo su pronašli Feničani i nazvali ga "Ibsm ", a 654. godine n.e. osvojili su ga Kartaginjani i dali mu ime "Ebusus". Ostrvo je bilo okupirano od strane mnogih naroda: Rimljana, Vandala, Vizantinaca, a 711. godine n.e. došli su Maori i dali ime ostrvu "Yebisah ". Jaime I, kralj Aragona, proterao je Maore 1229. godine. U Avgustu 1235. Katalonci osvajaju ostrvo.

Simbol ostrva je boginja Tanit, zaštitnica postojećeg raja Ibice.

Prirodni resursi i kulturno istorijska baština. U blizini grada Ibice nalazi se nekoliko velikih plaža. Jedna od omiljenih je Playa den Bossa. Na jugu se nalazi mala grupa ostrva Islas Malvinas.

Gradovi

Ibica

Smešten je na samom brežuljku tik uz obalu mora i okružen je impresivnim utvrđenjem. Nudi jedinstven i prijatan ambijent sa svojim uskim krivudavim ulicama i brojnim radnjicama i tezgama, gde se mogu kupiti suveniri, ali i veoma moderna roba. U gradu se nalaze:

Barro de la Penyay de la Bomba, živopisna gradska četvrt, predstavlja centar svih dešavanja u Ibici.

Dalt Vila, istorijski centar, koji se nalazi na vrhu jednog brežuljka. Tu se nalaze interesantni spomenici poput:

  • Katedrale iz X veka, rađene u gotskom, renesansnom i baroknom stilu
  • Muzej Monogrdfico del Puig de Molins, jedan od najboljih muzeja punske umetnosti u Evropi
  • Arheološki muzej, gde su izloženi predmeti od praistorijskog doba pa do epohe XVI veka

U gradu se nalazi i veliki broj ekskluzivnih hotela, restorana, barova...

Santo Eulalia

Ovaj živopisan gradić predstavlja jednu od najvećih atrakcija za turiste, ne samo zbog svog modernog uređenja, već i zbog svojih izuzetno lepih plaža: Playas de Santa Eulalio, Cala Blanca i Es Canor.

Hotel Sol Elite Ibiza, nalazi se u mirnoj zoni predela Santa Eulalio. Okružen je baštama, a nalazi se na samoj morskoj obali. Pruža prekrasan pogled, odličan servis i idealnu atmosferu za goste koji su na odmoru. Sportski centar je udaljen 300 metara, aerodrom 22 km, a golf tereni 10 km. Hotel raspolaže komfornim sobama sa klimom, TV-om, direktnim telefonskim priključkom, minibarom i terasom. U hotelu se nalaze: restoran sa bifeom, dva bazena, salon bar ... Održavaju se i razni šou programi, animacije za decu i odrasle.

San Juan

Takođe poznat po lepim plažama, Calade San Vicent, Cala Partinaitx i Cala Xarraca, ali i po istorijskom nasleđu kao što je pećina Cueva des Cureram, sa kartaginskim hramom u svojoj unutrašnjosti.

Sant Miguel

Poseduje prelepe peskovite plaže i okolni predeo.

San Antonio Abad

Veoma važan turistički centar (zovu ga i Sant Antoni de Portmani), u kome se nalaze poznate plaže: Cala Gracio, Cala Blanch i plaža nasuprot ostrvu Isla Margalida.

San Jose

Stanovnici ovog grada veoma su ponosni što imaju možda najlepšu crkvu na ostrvu, ali turisti su uvek više opčinjeni plažama: Cala D’or, Cala Bassa, Cala Taridd i Es Vedra.

Mapa IbiceIbica informacije

Ibica - prosečne temperature vazduha i vode, broj sunčanih sati i kišnih dana

Prevoz na ostrvu

Vožnja autobusom po ostrvu je još uvek povoljna. Sva mesta su povezana mrežom autobusa privatnih prevoznika. Skoro sve linije voze od/do grada Ibice.

Radno vreme prodavnica

Skoro sve prodavnice su otvorene od 09h do 13h i od 16h do19:30h. Nedeljom i na dane praznika prodavnice su po pravilu zatvorene. Nekoliko butika rade dnevno (osim nedeljom) od 11h do 13h i od 18h do 22h.

Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930