Navigation


Formentera

Poznata je i kao "poslednji raj Mediterana ". Predstavlja najmanje od 4 nastanjena ostrva u Balearskom arhipelagu. Površine je 100 kvadratnih kilometara. Ostrvo je udaljeno 17 kilometara od Ibice i na njemu živi oko 5.000 stanovnika. Formentera je izuzetno mesto za vožnju bicikla i pešačenje. Glavni grad je Sant Francesa, dok je najveći turistički centar Es Pujols u kome se nalazi najveći broj hotela, restorana i barova.

Smatra se da ime ovog ostrva potiče od rimskog doba i da su ga dali Rimljani za vreme svoje vladavine. Nazvali su ga 'Frumentaria " ili "zemlja žita ". Nakon Rimljana pa sve do osvajanja od strane Arabljana, ostrva su napadali i osvajali: Vandali, Vizantijci, Arabljani i Normani. Katalonske trupe osvajaju ostrvsku grupu Pitiusas, nastanjujući se na Formenteri, sve do početka XVIII veka. Ostrvo ima veoma bogato kulturno-istorijsko nasleđe:

  • Crkva Sant Fracesc Xavier, čuveni hram građen kao utvrđenje 1726. godine
  • Sa Tanca Vella, mala kapela sa samo jednim spratom građena u XIV veku
  • Torre de sa Gvardiola jedan od odbrambenih tornjeva građenih u XVII veku

i mnoge druge...

Na ostrvu se nalaze i tri velike plaže. Kristalno čisto more, fini pesak i opuštena atmosfera čine Formenteru veoma omiljenim ostrvom.

Tu su još i jezera S'Estany des Peix i S'Estany Pudent, gde se okuplja veliki broj raznovrsnih ptica selica.

Najviši vrh na ostvu je El Mirador de sa Mola i nudi veličanstven pogled na okolni predeo. La Savina je glavna ostrvska luka, koja iako prilično mala smešta veliki broj putničkih brodova , ribarskih čamaca i luksuznih jahti. U gradu se nalazi i izvestan broj restorana, prodavnica i objekata za smeštaj.

Mapa FormentereFormentera informacije

Formentera - prosečne temperature vazduha i vode, broj sunčanih sati i kišnih dana

Kako doći do Formentere

Ukoliko putujete avionom, glavni aerodrom je na Ibici. Vožnja autobusom od aerodroma do luke traje oko 25 minuta. Formentera je povezana sa Ibicom redovnim brodskim linijama. Plovidba traje oko 1 sat, a gliserom svega 30 minuta. Prvi brod polazi ujutru oko 8h sa Formentere, a poslednji sa Ibice oko 20h. U špic sezoni mogući su dodatni polasci.

Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930